29/12/2025
POZOR PODVOD !!!!
E-mail se tváří jako informace z alzy, ale ...
Když se podíváte na původ, tak pochází z adresy retentiveitsolutions.com, která patří malé IT firmě z Ghany, která nabízí vývoj webů, webových aplikací a softwaru – současně ale hostí i podvodný phishing na Alzu, takže je potřeba extrémní opatrnost.
Phishing a bezpečnostní rizika
Český web mobilizujeme.cz popisuje podvodný e‑mail vydávající se za Alzu; v něm odkaz vede na https://retentiveitsolutions.com/cz/alza/, což je phishingová kopie Alza soutěžní stránky.
Tato podstránka láká na „Vyhrajte iPhone 17 nebo MacBook Air M4“ a chce zadání e‑mailu a věrnostních bodů, což je typické pro podvodné sbírání údajů.
Na Instagramu kolují varování a videa na téma „FAKE ALZA“, kde je tato doména také zmiňovaná jako součást podvodu.
Jak s touto adresou zacházet
Na hlavní stránku nebo běžné části webu (about, contact, portfolio) raději nezadávat žádné citlivé údaje (hesla, platební údaje), protože doména už je prokazatelně zneužitá pro phishing.
Nikdy neklikat na odkazy typu /cz/alza/ a podobné „soutěže“, obzvlášť pokud přišly z nevyžádaného e‑mailu nebo zprávy.
Pokud přišel e‑mail údajně od Alzy, ale odkaz vede na retentiveitsolutions.com, je téměř jistě podvod – je lepší jít na alza.cz ručně přes adresní řádek a nic nevyplňovat přes odkaz.
Pokud chceš, lze se podívat ještě na WHOIS/doménovou historii nebo ti krok za krokem popsat, jak podobné phishingové odkazy technicky odhalovat.